Followers

Pages

Thursday, December 29, 2011

CyberBULLY

"Cyberbullying involves the use of information and communication technologies to support deliberate, repeated, and hostile behaviour by an individual or group, that is intended to harm others. " - Bill Belsey

Cyberbully ialah menggunakan teknologi seperti internet, email, telefon, komputer dan sebagainya untuk mengancam, memalukan atau mengganggu individu atau kumpulan sasaran. Dengan menggunakan ancaman secara online, ayat-ayat yang biadab atau menyiarkan video yang direka atau dengan kata lain membuli di alam maya tanpa perlu bersemuka secara langsung.

apa cyberbullying BUAT?

* menyebarkan khabar angin atau fitnah
* mengusik tanpa batas
* menyebarkan gosip liar
* memberi ancaman
* menghina
* menipu
* memberi gelaran-gelaran buruk
* mengganggu dengan pelbagai cara


cara elak menjadi CyberBully
* jangan berkongsi kata laluan
* jangan percaya apa yang kamu tengok atau baca.. kerana mungkin apa yang kamu fikirkan tak betul.. bila ada orang kata dia umur 15 tak bermakna ia betul..
* berlaku sopan pada orang lain dalam talian. Jika ada yang menghina anda, JANGAN BALAS. kerana respon andalah yang dia nanti2kan dan memberi mereka kepuasan. Jika anda membalas juga dengan kata2 buruk, bukankah anda juga sama seperti cyberbully?.. jangan menjadi sebahagian dari mereka.
* jangan hantar mesej atau update status ketika marah.. tunggu selepas anda tenang dan boleh berfikir dengan normal. Ia bagi mengelakkan dari rasa menyesal yang datang kemudian selepas anda menghantar mesej yang menyakitkan orang. tapi telanjur kata tak boleh ditarik semula kan?..
* jangan online sepanjang masa. beri diri anda ruang untuk melakukan perkara2 lain seperti beriadah bersama rakan dan keluarga. so takdelah ko keja membuli orang je.

MANGSA?? apa yang perlu dilakukan?..
* jangan balas.. kerana itulah yang cyberbully inginkan.. dia ingin tau adakah dia berjaya buat anda sedih, kecewa dan kucar kacir. jangan biar mereka mendapat keseronokan kerana berjaya mengawal minda anda.
* jangan simpan marah dalam diri anda dan jangan biar diri anda terganggu
* jangan padam segala mesej dari cyberbully. kamu tak perlu membacanya tapi perlu menyimpannya sebagai bukti atau sebagai rujukan kerana anda mungkin akan mendapat mesej yang sama dari AKAUN LAIN (fake acc).. untuk itu lebih senang untuk anda menjejak siapa pengirimnya dengan membuat perbandingan ayat/pnulisan/cara/pic/gaya bahasa atau sebarang yang berkaitan kerana setiap individu berbeza, unik dan mempunyai gaya tersendiri.
* lindungi diri anda. jangan percaya atau berjumpa dengan orang yang tak dikenali atau dengan orang yang hanya kenal di dalam talian. melainkan anda turut ditemani oleh orang yang dipercayai..
* kalau cyberbully semakin melampau. anda mungkin perlu padamkan acc sosial, email atau no telefon sedia ada dan buat yang baru.

aku dapat idea tuk tulis entry ni pas mnonton citer CYBERBULLY kt tv3. sgt2 kcian kat mgsa. tp last2 cyberbully dpt balasan. klupun bkn dr org yg dia buli, tp mgkn dr org lain. Yang psti balasan ALLAH.. so BERSOPAN dalam menggunakan teknologi.. jangan menjadi CYBERBULLY.. not gud not gud.. tuhan marah.. ^_^

1 comment: