Followers

Pages

Wednesday, July 4, 2012

MALAM NISFU SYAABAN

Assalamualaikum...

Kedatangan syaaban mengingatkan kita pada Ramadhan yang semkin menghampiri. Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa pada bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela.

Antara amalan yang digalakkan pada bulan syaaban adalah
- Perbanyakkan puasa sunat
- Memperbanyak doa, zikir dan berselawat kepada Rasulullah SAW
- Bertaubat

Dalam bulan Syaaban terdapat satu malam yang disebut sebagai MALAM NISFU yang bererti pertengahan. Nisfu Sya'ban bererti pertengahan bulan Sya'ban, iaitu 15 Sya'ban. Sebaik sahaja matahari terbenam BUKU AMALAN kita selama setahun diangkat ke langit dan digantikan dengan buku catatan yang baru. Maka kita digalakkan perbanyakkan amalan agar catatan buku baru kita dimulakan dengan amalan yang baik. Ia juga antara masa yang sesuai untuk memohon keampunan dari Allah.


Dari Abi Hurairah ra dari Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya :

**Telah datang Jibril as pada malam Nisfu Syaaban dan dia berkata, Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka, maka berdirilah dan kerjakan sembahyang lalu angkatlah kepalamu dan kedua tanganmu ke langit!"

Kata saya (Nabi Muhammad SAW): "Hai Jibril, apakah erti malam ini ?"

Dia (Jibril) menjawab: "Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah telah mengampuni orang-orang yang tidak mensyirikkan Allah dengan sesuatu kecuali
- ahli sihir,
- bomoh hitam,
- orang-orang yang suka permusuhan/pergaduhan,

- peminum arak, orang-orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang-orang yang derhaka kepada kedua orang tua,
- orang-orang yang suka mengadu domba (batu api) dan
- orang-orang yang memutuskan tali persaudaraan,

maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni kesalahannya sehingga mereka mahu bertaubat dan tidak akan mengulang lagi atas perbuatannya itu."**

Maka pergilah Nabi Muhammad SAW untuk mengerjakan sembahyang serta menangis di dalam sujudnya dengan membaca: "Ya Allah sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari seksaMu dan murka Mu dan aku tidak menghitung-hitung pujian kepadaMu, sebagaimana Engkau memuji kepadaMu sendiri, maka segala puji bagiMu sehingga Engkau redha." Dipetik dari Kitab Zubdatul Wa'idzin.

sumber: http://www.iluvislam.com/tazkirah/bulan-islam/778-kehebatan-di-bulan-syaaban.html

Ya Allah ampunkanlah segala dosaku, dosa kedua ibu bapaku, dosa adik beradikku dan dosa saudaraku. Sesungguhnya kami adalah hamba-Mu yang sering leka dan tidak lari dari melakukan kesilapan. Pimpinlah kami agar kami kekal di jalan-Mu. Amin.

No comments:

Post a Comment